Mª Soledad Gómez López

Va estudiar Farmàcia i en cursar l’assignatura de Parasitologia es va interessar per aquesta disciplina. Tot i que va fer una tesina i una tesi doctoral  sobre els àcars de la pols domèstica, productors d’al·lèrgies respiratòries, va descobrir el món de les puces arran d’una estada postdoctoral a la universitat de Rennes amb Jean Claude Beaucournu, especialista mundial d’aquests ectoparàsits, de qui va adquirir coneixements i amb qui va compartir experiències de laboratori i camp al llarg d’un curs acadèmic.

El setembre de 1980, en tornar al laboratori de parasitologia de la Facultat de Farmàcia de Barcelona, va formar part del grup de recerca que estudiava els rosegadors silvestres com a portadors de malalties parasitàries transmissibles a l`home. Cada integrant abordava un grup de paràsits i Mª Soledad va ser l’estudiosa de les puces i dels polls que portaven els rosegadors tant des d’un punt de vista faunístic, com taxonòmic i com a possibles vehiculadors de malalties.

Va fer campanyes d’estudi dels ratolins i els seus ectoparàsits als Pirineus, a Montserrat i al Montseny, a Gredos, a les illes Canàries, a Cap Verd... sempre formant part d’un equip de parasitòlogues. Com a especialista va ser anomenada coordinadora del grup Siphonaptera a la Fauna Europaea Project, promogut i finançat per la Comunitat Econòmica Europea.

Fruit d’aquestes campanyes i col·laboracions, algunes d’elles amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, va publicar articles científics tant a revistes locals com internacionals i  va formar una col·lecció de puces i polls única a l’estat espanyol per la quantitat i varietat d’espècies i on també estan dipositats els holotips i paratips d’aquelles espècies que van constituir una nova aportació a la fauna mundial. Aquesta col·lecció va ser donada al Museu de Ciències Naturals de Granollers.



Col·leccions

Col·lecció Matèria Temàtica Any d'ingrés Registres Fotografies Estat
Maria Soledad Gómez López 2021 2832 0 Revisada